Dynia to niezaprzeczalny warzywny symbol jesieni. Jej liczne odmiany cieszą oko i smak kucharzy oraz smakoszów. Z dyni można bowiem przygotować prawdziwe perełki kulinarne, między innymi wyśmienitą zupę. W moim przepisie dodatek jabłka sprawia, że zupa jest niezwykle aromatyczna i przepyszna. Do tego doskonale rozgrzewa dzięki specjalnej kompozycji przypraw. Jest zatem idealna na jesienne chłodniejsze dni. Oto genialny przepis na Zupę dyniową z nutką jabłka. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Dynia — jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi źródło białka i błonnika pokarmowego. Zawiera beta-karoten – pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Ten cenny przeciwutleniacz hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne oraz zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten obniża także poziom złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy, chorobom serca, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to tylko 26 kcal). Sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające. Poprawia także urodę dzięki zawartości witaminy E i prowitaminy A.
Składniki (przepis na trzy porcje):
- Dynia obrana – 1 kg
- Jabłko – 2 sztuki
- Marchew – 1 sztuka
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Sól himalajska – 3 szczypty
- Pieprz mielony – 3 szczypty
- Papryka ostra – 4 szczypty
- Imbir mielony – 3 szczypty
- Cynamon – 1 szczypta
- Pestki dyni – 3 łyżki
- Woda
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzałam masło klarowane. Dodałam pokrojoną w kostkę dynię, marchew i jabłka. Smażyłam przez około 5 minut. Wlałam wodę (do przykrycia składników), gotowałam do miękkości. Pod koniec gotowania dodałam przyprawy. Całość dokładnie zblendowałam. Zupę rozlałam na talerze, posypałam pestkami dyni. Gotowe! Pycha!
Smacznego! 🙂