
Zdrowe odżywianie to jeden z głównych filarów filozofii Wellness i zdrowego stylu życia. Polega na regularnym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Zdrowe odżywianie powinno być indywidualne i dopasowane do określonej osoby i jej stanu zdrowia. Dlatego bardzo ważne jest obserwowanie swojego ciała, słuchanie jego reakcji na przyjmowane pokarmy i próba doboru dla siebie diety najlepszej z możliwych. Poznaj najważniejsze zasady zdrowego odżywiania.
Podstawowe zasady zdrowego odżywiania

- Różnorodna dieta to podstawa. Dieta składająca się z kilku produktów nie jest w stanie zapewnić nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dlatego nasze posiłki powinny zawierać jak najwięcej zdrowych i różnorodnych produktów. Pamiętaj, że im bardziej kolorowy będzie Twój talerz, tym mniejsze będzie potencjalne ryzyko powstania niedoborów pokarmowych
- Ważna jest regularność – należy dostarczać pokarm w określonych porach (co 2-4h). Ureguluje to nasz metabolizm, który nie będzie robił zapasów tłuszczu na czas bez jedzenia. Wpłynie również na dobre samopoczucie i koncentrację. Ważne jest także, aby śniadanie zjeść do godziny po przebudzeniu, nie podjadać pomiędzy posiłkami, a ostatni zjeść na ok. 2-3 godziny przed snem
- Każdy dzień należy rozpoczynać od śniadania, które powinno być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zaleca się, aby było one zjedzone w ciągu godziny po przebudzeniu się. Według badań osoby, które spożywają śniadania, mają niższą masę ciała, niż osoby, które pomijają pierwszy posiłek
- Codziennie należy dostarczać organizmowi pełnowartościowe białko, węglowodany i zdrowe tłuszcze oraz jak najwięcej owoców i warzyw (produkty sezonowe, które mają najwięcej wartości odżywczych i są niedrogie)
- Tłuszcze roślinne – są zdrowe i niezbędne m.in. do prawidłowego przyswajania witamin. Możemy wybierać spośród różnych produktów np.: oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy czy masło klarowane
- Produkty zbożowe pełnoziarniste – postawmy przede wszystkim na grube kasze (np. gryczana), brązowy ryż, pełnoziarniste makarony, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego
- Picie wody, które jest niezbędne do utrzymania stałej temperatury ciała i usprawnienia procesu detoksykacji. Transport i wchłanianie cennych składników odżywczych zachodzi znacznie łatwiej. Wodę należy pić małymi porcjami, około 2 l dziennie. Nie należy dopuszczać do uczucia pragnienia – to sygnał świadczący o częściowym odwodnieniu. Część napojów mogą stanowić ziołowe herbaty np. czerwona herbata, morwa biała, mięta, koper włoski. Unikaj natomiast kolorowych, słodkich napojów
- Jedzenie kiszonek, które są niskokaloryczne i wpływają dobroczynnie na układ pokarmowy
- Unikanie żywności wysoko przetworzonej i fast foodów, które są zwykłymi produktami wysokokalorycznymi i źródłem pustych kalorii. Często są także źródłem cukrów prostych, nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczów trans lub soli, których spożycie zwiększa ryzyko rozwoju otyłości i groźnych chorób
- Unikanie soli kuchennej, która spożywana w dużych ilościach zaburza gospodarkę wodną i elektrolitową organizmu i może prowadzić do rozwoju nadciśnienia. W zamian stosuj różnorodne przyprawy i zioła, używaj w ograniczonych ilościach zdrowszej soli typu morska, czy himalajska
- Unikanie cukru, który nie zawiera żadnych wartości odżywczych tylko stanowi źródło pustych kalorii. Należy postawić na zdrowszą alternatywę słodyczy np. świeże i suszone owoce, bakalie, chipsy owocowe, lub upieczone w domu zdrowe, zbożowe ciasteczka
- Wybieranie prawidłowych technik kulinarnych, takich jak: gotowanie na parze, pieczenie w naczyniu żaroodpornym. Zapobiegnie to utracie cennych witamin produktów oraz wpłynie na obniżenie ich kaloryczności, występujące podczas np. smażenia
- Należy pamiętać, aby jeść powoli, gryźć i żuć bardzo dokładnie. Dobrze jest poświęcić kilka minut, aby docenić smak, aromat i wygląd jedzenia. Przyjemność czerpana z delektowania się posiłkami tu i teraz z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i nastrój.
Podsumowanie
Prawdą jest to, że jesteśmy tym co jemy. Sami możemy zdecydować jak chcemy żyć teraz i jak będzie funkcjonował nasz organizm za 5, 10, czy 20 lat. Jedząc codziennie zdrowo i różnorodnie, dostarczymy organizmowi niezbędnego paliwa do prawidłowego funkcjonowania. Zadbajmy o to, aby codzienne posiłki były zdrowe, jak najlepszej jakości i smaczne!
